1994/1995
Achterste rij: Elroy Kromheer, Ulrich Wilson, Miroslav Stefanovic, Ivica Vukov, René Binken.
Middelste rij: Gert-Jan van der Blonk (verzorger), Hans Bond, André Ooijer, Edwin Zoetebier, Edwin van Holten,
Michael Ferrier, Pascal Jongsma, André Dooijeweerd.
Voorste rij: Danny den Ouden, André Wasiman, Fabian de Freitas, Wim Rijsbergen (trainer), Herman Wijnands (assistent-trainer),
Robert Molenaar, Johan Steur en Arie Obdam.
Eredivisie
Trainer Wim Rijsbergen
Met frisse moed begon FC Volendam aan zijn achtste achtereenvolgende seizoen in de eredivisie. Wim Rijsbergen noemde het een voordeel dat hij ditmaal met een schone lei kon starten. Vorig seizoen nam de oud-international de training en coaching over van ‘tussenpaus’ Leo Steegman toen FC Volendam in zwaar weer verkeerde. Onder zijn leiding lukte het om het tij te keren en probleemloos in de middenmoot te eindigen. Toch wilde Rijsbergen niet van tevoren te hoog van de toren blazen: “Het is te simpel om te zeggen dat de lijn van vorig seizoen even doorgetrokken zal worden”. De selectie telde maar twee nieuwkomers met Ulrich Wilson (FC Groningen) en André Ooijer (Ajax). In de selectie was dus niet veel veranderd maar hun komst betekende wel meer concurrentie. Dit seizoen was niemand zeker van zijn plaats, vertelde Rijsbergen vooraf. FC Volendam voetbalde dat seizoen niet mooi, maar bleek wel een moeilijke en vervelende tegenstander om tegen te voetballen. Het speelde veelal op de counter, met razendsnelle spelers als Ivica Vukov, Fabian de Freitas en Jorg Smeets voorin. In de competitie eindigde Volendam op een bescheiden elfde plaats, maar in de beker stuntte het door de finale te behalen door achtereenvolgens AZ, Vitesse, Heracles en FC Utrecht te verslaan. Een zeldzaamheid, want het was pas de tweede keer in de historie. Op 25 mei 1995, een dag nadat Ajax de Champions League won, was Feyenoord de tegenstander in De Kuip. Het halve Volendam liep uit. 44 bussen vertrokken ’s middags naar Rotterdam. Ze werden op de Julianaweg uitgezwaaid door de thuisblijvers. Een oranje-invasie van 7.000 supporters volgde. In het hol van de leeuw begonnen ze na de gelijkmaker van Andé Wasiman opeens hardop te dromen van Europees voetbal. Totdat één van de steunpilaren – keeper Edwin Zoetebier – het veld geblesseerd moest verlaten. Volendam raakte het momentum kwijt en tien minuten voor tijd werd Mike Obiku de held van Feyenoord. Na anderhalf jaar stapte Wim Rijsbergen aan het einde van dit voetbaljaargang op. Het contact tussen de trainer en directeur Jan Brouwer liet te wensen over. Volgens zijn zeggen, weigerde hij naar de pijpen van de sponsors te dansen en stoorde het hem dat er niet kan worden geïnvesteerd om de selectie te versterken. Noodzakelijk voor de toekomst van de club, vond Rijsbergen. Kort voor de start van het seizoen werd Fabian de Freitas aan Bolton Wanderers verkocht voor ca. een miljoen gulden, de hoogste transfer uit FC Volendams geschiedenis. Martin Koorn en René Petiet vertrokken naar Haarlem (Petiet verhuisde al snel naar Telstar). Jorg Smeets zocht onderdak bij een andere club, maar tekende na enige weken toch bij FC Volendam. Ook Alex Pastoor ging niet akkoord met het hem voorgelegde contract. Maar ook hij tekende na intensief onderhandelen, waarbij werd vastgelegd dat hij voor een gelimiteerde transfersom mocht vertrekken aan het eind van zijn eenjarige contract. Hij ging al snel naar Heerenveen.
In de zomerperiode was de Jaap Bondtribune afgebouwd, een riante zittribune voor ‘oude’ staanplaatsbezitters. In het bestuur van FC Volendam volgde Jan Lagrand als voorzitter Henk Blaauw op en werd oud-eerste elftalspeler Jan Smit (Pitjes) de man met de portefeuille technische zaken.
Competitiewedstrijden en de doelpuntenmakers.
28 aug. FC Volendam – Go Ahead Eagles 3-0
9. 1-0 Johan Steur, 34. 2-0 Miroslav Stefanovic (strafschop), 74. 3-0 Pascal Jongsma
Scheidsrechter Van Vliet
3600 toeschouwers
Gele kaarten: André Ooijer (FC Volendam), Valk, Arts, Verkuyl, Schenning (Go Ahead Eagles)
FC Volendam overklaste de Eagles bij tijd en wijle. Miroslav Stefanovic miste na rust een strafschop.
11 sep. NEC – FC Volendam 0-0
Scheidsrechter Schuurmans
2800 toeschouwers
Gele kaarten: Crüden (NEC), Ulrich Wilson, André Ooijer (FC Volendam)
Weinig fraai voetbal in een wedstrijd waarin FC Volendam in de tweede helft twee keer dichtbij een overwinning was.
18 sep. FC Volendam – Heerenveen 1-2
56. 0-1 Echteld, 63. 0-2 Bijl, 76. 1-2 André Ooijer
Scheidsrechter Lammers, later wegens een spierblessure vervangen door grensrechter Metz.
4000 toeschouwers
Gele kaarten: Miroslav Stefanovic, Alex Pastoor (FC Volendam), De Visscher, Schipper (Heerenveen)
Rode kaart: Tom Sier (Heerenveen, 2x geel)
Een lauw FC Volendam schiep zich in de beginfase en in het laatste kwartier zoveel mogelijkheden om te scoren, dat een nederlaag absoluut onnodig en onterecht was.
21 sep. Willem II – FC Volendam 4-0
20. 1-0 Hofstede, 44. 2-0 Van Gastel, 63. 3-0 Smits, 68. 4-0 Feskens
Scheidsrechter Luyten
6800 toeschouwers
Gele kaart: Miroslav Stefanovic (FC Volendam)
Willem II zag als een berg dit duel op, maar FC Volendam liet zich volledig wegspelen.
25 sep. FC Volendam – FC Groningen 1-1
34. 1-0 André Wasiman (strafschop), 64. 1-1 Huizingh (strafschop)
Scheidsrechter Van der Ende
3500 toeschouwers
Gele kaart: Robert Molenaar (FC Volendam), Huizingh, Ebbinge (FC Groningen)
Een sterk spelend FC Volendam scoorde in de eerste helft te weinig, wat na rust opbrak. Met name Ivica Vukov miste de mooiste kansen.
2 okt. FC Utrecht – FC Volendam 0-0
Scheidsrechter Van Dijk
7250 toeschouwers
Gele kaart: Van Kessel (FC Utrecht)
Een zuiver doelpunt van Johan Steur werd afgekeurd. Twee prima kansen werden niet afgemaakt. Tegen een zeer gehandicapt FC Utrecht deed FC Volendam zichzelf behoorlijk te kort.
9 okt. Sparta – FC Volendam 2-0
35. 1-0 Van de Berg, 89. 2-0 D. de Nooijer
Scheidsrechter Blankenstein
2700 toeschouwers
Gele kaarten: G. de Nooijer (Sparta), André Wasiman (FC Volendam)
Rode kaart: Pastoor (FC Volendam, 2x geel)
Sparta kreeg de overwinning van FC Volendam cadeau. Geen enkele inspiratie na de fraaie bekerwedstrijd tegen Vitesse.
16 okt. FC Volendam – MVV 1-1
7. 1-0 Jorg Smeets, 82. 1-1 Roelofsen (Strafschop)
Scheidsrechter Schuurmans
3100 toeschouwers
Gele kaarten: Johan Steur, Hans Bond (FC Volendam), Roelofsen, Joordens, Reijners (MVV)
FC Volendam verslofte een vroege voorsprong met slecht voetbal. MVV kreeg de halve winst cadeau van de zwak leidende scheidsrechter Schuurmans. Als goedmakertje mocht André Wasiman in de slotfase ook een strafschop nemen, maar hij joeg de bal tegen de lat.
26 okt. FC Volendam – NAC 1-1
18. 1-0 Ivica Vukov, 68. 1-1 Lammers
Scheidsrechter Van Vliet
3500 toeschouwers
Gele kaarten: Ivica Vukov (FC Volendam), Brusselers (NAC)
FC Volendam had weinig geluk. Omdat het verlossende tweede doelpunt niet wilde vallen, voetbalde FC Volendam erg onrustig.
30 okt. Feijenoord – FC Volendam 5-2
27. 1-0 Trustfull, 43. 2-0 Scholten, 44. 3-0 Van Loen, 47. 4-0 Taument, 69. 4-1 Jorg Smeets, 71. 4-2 Miroslav Stefanovic, 72. 5-2 Blinker
Scheidsrechter Temmink
27232 toeschouwers
Gele kaarten: Bosz, Van Loen (Feijenoord)
Feijenoord kreeg het eerste uur zoveel ruimte van een laks FC Volendam, dat een monsterscore dreigde. Verslapping bij de Rotterdammers gaf FC Volendam de kans terug te komen, maar direct erna was het alweer mis. FC Volendam had dit seizoen nog geen doelpunt op vreemde bodem gescoord.
6 nov. FC Volendam – FC Twente 0-2
37. 0-1 Ellerman, 46. 0-2 Bosvelt
Scheidsrechter Luyten
3100 toeschouwers
Gele kaarten: Alex Pastoor (FC Volendam), Karnebeek (FC Twente)
Rode kaart: Molenaar (FC Volendam, 2x geel)
Edwin Zoetebier ging in de fout bij het eerste doelpunt door over de bal heen te maaien. Na een sterk begin stortte FC Volendam in. Toen een paar seconden na rust de tweede goal viel, was het met het kijkspel gedaan.
9 nov. RKC – FC Volendam 2-3
37. 1-0 Decheiver, 45. 1-1 Hans Bond, 60. 2-1 Petta, 84. 2-2 André Ooijer, 90. 2-3 René Binken
1400 toeschouwers
Gele kaarten: Jorg Smeets, Elroy Kromheer (FC Volendam)
Het eerste doelpunt van RKC was onterecht. De bal had de doellijn niet gepasseerd. FC Volendam had verder over geluk niet te klagen bij deze eerste uitoverwinning. Twee van de drie doelpunten vielen in een slotminuut. Yacintho Mormon maakt zijn debuut in de competitie na eerder in de bekerwedstrijd tegen AZ te hebben meegedaan.
12 nov. FC Volendam – Nederlands elftal 1-1
40. 1-0 Kluivert, 60. 1-1 Miroslav Stefanovic
FC Volendam diende als sparringpartner in het Olympisch stadion in de aanloop naar Nederland – Tsjechië, op verzoek van bondscoach Dick Advocaat.
19 nov. FC Volendam – PSV 0-0
Scheidsrechter Jol
6500 toeschouwers
Gele kaarten: Robert Molenaar, André Ooijer (FC Volendam), Prommayon, Playfair (PSV)
Voor rust was PSV sterker, maar Edwin Zoetebier verrichtte een reeks uitstekende reddingen. Het laatste half uur was een brutaal spelend FC Volendam dicht bij een doelpunt. Deze wedstrijd werd op FilmNet uitgezonden. Tijdens de tweede helft was het PSV-publiek op de Jaap Bondtribune zeer agressief en tergend vervelend met vuurwerk.
27 nov. Vitesse – FC Volendam 0-0
Scheidsrechter Luinge
6200 toeschouwers
Gele kaart: Van der Looi (Vitesse)
Opnieuw een zeer kostbaar punt voor FC Volendam. Voor rust was het een en al verdedigen, maar in het laatste half uur kwam FC Volendam sterk terug.
4 dec. FC Volendam – Ajax 2-2
1. 0-1 Kanu, 2. 0-2 Seedorf, 4. 1-2 Jorg Smeets, 34. 2-2 André Ooijer
Scheidsrechter Temmink
10.000 toeschouwers (uitverkocht)
Gele kaarten: Robert Molenaar (FC Volendam), R. de Boer (Ajax)
Een onthutsend begin zorgde voor veel spektakel. Ajax nam het daarna te gemakkelijk op waardoor FC Volendam in de wedstrijd kon terugkomen. De tweede helft was ook van FC Volendamkant zeer aantrekkelijk. Een heel spannende partij voetbal!
Volendam – Ajax (2-2). Clarence Seedorf stift de bal over Edwin Zoetebier en zorgt voor de 0-2.
17 dec. Roda JC – FC Volendam 2-1
9. 1-0 Huiberts, 63. 1-1 Ivica Vukov, 81. 2-1 Babangida
Scheidsrechter Van Beek
6500 toeschouwers
Gele kaarten: Huiberts (Roda JC), René Binken, Ulrich Wilson, André Wasiman (FC Volendam)
Een onverdiende nederlaag tegen het zeer hoog geklasseerde Roda JC, vooral omdat FC Volendam in de tweede helft perfect partij gaf.
Bij het ingaan van de winterstop had FC Volendam twaalf punten en stond in de staart van de ranglijst. Was Leiden weer in last?
15 jan. FC Volendam – Sparta 1-0
15. 1-0 Hans Bond
Scheidsrechter Bettinger (eredivisiedebuut)
3200 toeschouwers
Gele kaarten: Jorg Smeets, André Ooijer (FC Volendam)
Rode kaart: G. de Nooijer (Sparta, 2x geel)
FC Volendam startte flitsend, kwam verdiend op voorsprong, maar maakte het karwei niet af. Toch was Sparta geen gevaar voor FC Volendam. Ondanks matig spel twee verdiende punten.
21 jan. Go Ahead Eagles – FC Volendam 0-2
28. 0-1 Ronald Bond, 65. 0-2 Johan Steur
Scheidsrechter Van Egmond
4200 toeschouwers
Gele kaarten: Bos, Schenning (Go Ahead Eagles)
Na het eerste kwartier kwam FC Volendam geen moment meer in gevaar. De overwinning had hoger moeten uitvallen. Richard de Haan en Rogier Hoogland maakten hun debuut.
29 jan. FC Volendam – NEC 5-1
14. 1-0 René Binken, 26. 1-1 Van Wanrooy, 42. 2-1 André Ooijer, 51. 3-1 Ronald Bond, 54. 4-1 Jorg Smeets, 83. 5-1 André Wasiman
Scheidsrechter De Graaf
2900 toeschouwers
FC Volendam was voor rust niet veel sterker dan NEC, maar scoorde op gelukkige momenten. Na rust was het eerste kwartier uiterst succesvol.
4 feb. Heerenveen – FC Volendam 4-0
34. 1-0 Tammer, 42. 2-0 Sier, 58. 3-0 Tammer, 66. 4-0 Tomasson
Scheidsrechter Zuidema
13100 toeschouwers
Gele kaart: René Binken (FC Volendam)
Alleen in de eerste helft was er sprake van evenwicht. Het uiterst gelukkige doelpunt van ex-FC Volendammer Tom Sier brak de ban.
10 feb. FC Volendam – Willem II 0-0
Scheidsrechter Temmink
2500 toeschouwers
FC Volendam probeerde van alles, maar Willem II kwam voor een punt! Ook deze wedstrijd werd op FilmNet uitgezonden…
19 feb. FC Groningen – FC Volendam 2-2
28. 0-1 Jorg Smeets, 41. 1-1 Bombarda, 50. 1-2 René Binken, 81. 2-2 Huizingh
Scheidsrechter Van Vliet
11445 toeschouwers
Gele kaart: Ulrich Wilson (FC Volendam)
Scheidsrechter Van Vliet deed FC Volendam te kort, naar het oordeel van trainer Wim Rijsbergen. Deze kreeg rood en werd naar de tribune verwezen. FC Volendam verdiende meer dan een punt.
Alex Pastoor werd op 3 maart voor fl. 350.000 aan Heerenveen verkocht. Hij vond dit een sportieve verbetering. Heerenveen stond vier punten boven FC Volendam. Na vier weken echter had Heerenveen een punt minder en een wedstrijd meer dan FC Volendam en ontwikkelde de bekerstrijd zich voor FC Volendam gunstiger dan voor Heerenveen.
8 mrt. FC Volendam – Dordrecht’90 1-0
24. 1-0 Ivica Vukov
Scheidsrechter Jol
2000 toeschouwers
Gele kaart: Lems (Dordrecht’90)
FC Volendam versloeg in een bar slechte wedstrijd de hekkensluiter. Edwin Hermans, gehuurd van PSV, maakte zijn debuut.
11 mrt. MVV – FC Volendam 1-1
64. 0-1 Johan Steur, 83. 1-1 Roelofsen (Strafschop)
Scheidsrechter Takacs (eredivisiedebuut)
8500 toeschouwers, die voor een rijksdaalder naar binnen mochten.
Gele kaarten: Reijners, Roelofsen, Maes, Sanders (MVV), Jorg Smeets (FC Volendam)
Tegen een verzwakt MVV had FC Volendam alle kans de overwinning naar zich toe te trekken. Een van achteren tegen de arm van René Binken geschoten bal was voor Takacs genoeg om MVV een puntje cadeau te geven. Maar FC Volendam mocht zich het puntverlies zelf aanrekenen, want de vele kansen werden niet benut.
Op 16 maart tekende Bert Jacobs, nu nog RKC, een driejarig contract als trainer bij FC Volendam.
18 mrt. NAC – FC Volendam 0-1
61. 0-1 René Binken
Scheidsrechter Blommesteyn
10500 toeschouwers
Gele kaart: Johan Steur (FC Volendam)
FC Volendam had het geluk dat het Avondje-NAC niet uitbundig gevierd kon worden door een griepepidemie in het Brabantse land.
2 apr. FC Volendam – Feijenoord 0-3
23. 0-1 Obiku, 39. 0-2 Scholten, 82. 0-3 Kiprich
Scheidsrechter Van Vliet
8000 toeschouwers
FC Volendam was de eerste twintig minuten dichtbij een doelpunt, maar na de 0-1 was de koers gelopen. De tweede helft was niet om aan te zien. In de rust overwoog scheidsrechter Van Vliet de wedstrijd te staken omdat er vanaf de tribune racistische leuzen richting Ajax geroepen werden.
Voor, tijdens en na de wedstrijd werd er een muziekspektakel uitgevoerd door een 160 leden tellende brassband uit Ohio. Voor aanvang van de wedstrijd speelde de band het clublied van FC Volendam. De wedstrijd FC Volendam – Feijenoord werd live doorgestraald naar de USA door ESPN, die een uitzending from-coast-to-coast verzorgde.
9 apr. FC Twente – FC Volendam 2-0
20. 1-0 Bosvelt, 40. 2-0 Platvoet
Scheidsrechter De Graaf
6400 toeschouwers
FC Volendam wekte de eerste helft de indruk nog wel aan voetballen te willen denken, maar in de tweede helft was het erbarmelijk.
In de media werd voorafgaand aan FC Volendam – RKC bericht dat FC Volendam het COTASS-systeem zou toepassen bij de entree tot het stadion. Vooralsnog gold de streepjescode-poort alleen voor de ere- en Jaap Bondtribune. Járen later bleek dat het systeem eigenlijk nooit gewerkt had. Na de promotie van 2008 eiste de KNVB een digitale entree zodat de peperdure, nooit gebruikte poortjes compleet vervangen moesten worden voor meer dan 100.000 euro.
17 apr. FC Volendam – RKC 0-2
9. 0-1 Van Arum, 70. 0-2 Van Rijswijk
Scheidsrechter Takacs
2000 toeschouwers
Gele kaart: Ten Hag (RKC)
FC Volendam bakte er werkelijk helemaal niets van onder toeziend oog van de nieuwe trainer Bert Jacobs.
23 apr. FC Volendam – FC Utrecht 0-1
61. 0-1 Hofstede
Scheidsrechter Luyten
2900 toeschouwers
Gele kaarten: Pascal Jongsma (FC Volendam), Van der Meer, Booy, Hofstede (FC Utrecht)
FC Volendam mist elke bezieling om de laatste handvol supporters nog te vermaken. Schrijnend om naar te kijken. Mark de Vries maakte zijn debuut. In de laatste seconde miste hij een ideale kans op de gelijkmaker. Zijn rollertje ging nipt langs de paal.
Op dinsdag 25 april werd FC Volendam 2, door met 6-0 van Zwolle 2 te winnen, kampioen van de reserve eerste divisie en promoveerde naar de reserve eredivisie. Twee jaar eerder miste FC Volendam de boot bij de herindeling van tweede elftallen. Vorig jaar bleef FC Utrecht 2 FC Volendam nipt voor, maar nu gelukte het trainer Herman Wijnands met zijn jonge elftal wel de stap te maken. FC Volendam had nu alle elftallen in de eigen opleiding op het hoogste niveau!
29 apr. PSV – FC Volendam 1-1
36. 0-1 Jorg Smeets, 60. 1-1 Numan
Scheidsrechter Van der Ende
24600 toeschouwers
Gele kaart: Elroy Kromheer (FC Volendam)
FC Volendam herstelde zich uitstekend van de matige reeks wedstrijden. Ivica Vukov miste kort voor rust een uitstekende mogelijkheid op 0-2.
Op zondag 30 april was er crisisberaad van het FC Volendambestuur. Jan Brouwer meldde naar een andere club te willen uitzien, omdat hij van mening was dat zijn opvattingen en die van voorzitter Jan Lagrand intern maar ook naar buiten toe niet parallel liepen. Op maandag en dinsdag stonden de kranten vol. Dinsdagavond 2 mei barstte de bom binnen het bestuur. Jan Lagrand kreeg een motie van wantrouwen van een aantal bestuursleden. Hij stapte op, samen met Jan Smit, Jaap Schilder en Pieter Langendijk. Twistpunt was onder meer de houding van Lagrand ten opzichte van Rijsbergen. Brouwer nam Lagrand kwalijk dat de zwartepiet steeds naar hem geschoven werd. De dag erna verscheen in het AD een stuk waarin bestuurslid Peter Moone ook een boekje opende. Dat was voor Ad Hoens aanleiding op te stappen. Maar om de club niet onbestuurd achter te laten nam Moone gas terug en handelde Hoens de lopende zaken af.
7 mei FC Volendam – Vitesse 3-2
24. 1-0 André Wasiman, 61. 2-0 Miroslav Stefanovic, 62. 3-0 Jorg Smeets, 81. 3-1 Mise, 89. 3-2 Simons
Scheidsrechter Wegereef
2750 toeschouwers
Gele kaart: Van der Weerden (Vitesse)
FC Volendam speelde bij een zomerse temperatuur net even fanatieker dan Vitesse. De doelpunten waren van hoog gehalte.
14 mei Ajax – FC Volendam 4-1
19. 1-0 F. de Boer, 27. 1-1 Miroslav Stefanovic, 48. 2-1 Blind, 67. 3-1 R. de Boer, 82. 4-1 Litmanen
Scheidsrechter Luinge
40.000 toeschouwers (Olympisch stadion)
FC Volendam gaf in de eerste helft nog wel tegengas; na rust echter was de koers snel gelopen. Ajax werd voor de 25e keer landskampioen.
21 mei FC Volendam – Roda JC 3-3
19. 1-0 Jorg Smeets, 26. 2-0 Ulrich Wilson, 33. 2-1 Atteveld (strafschop), 48. 2-2 Atteveld (strafschop), 63. 3-2 Miroslav Stefanovic (Strafschop), 90. 3-3 Iwan
Scheidsrechter Temmink
3000 toeschouwers
Gele kaart: Van Galen (Roda JC)
FC Volendam warmde zich prima op voor de bekerfinale. Temmink voelde dat wat minder aan en deelde lukraak strafschoppen uit. De gelijkmaker was een cadeautje door persoonlijke fouten.
28 mei Dordrecht’90 – FC Volendam 5-1
8. 1-0 Hoop, 37. 2-0 Wouden, 56. 2-1 Jorg Smeets, 65. 3-1 Van Tiggelen (strafschop), 78. 4-1 Koswal, 87. 5-1 Hoop
Scheidsrechter Van Vliet
2000 toeschouwers
Gele kaarten: René Binken, Robert Molenaar (FC Volendam)
In een fantasieopstelling gunde FC Volendam het gedegradeerde Dordrecht’90 een waardig afscheid van Adrie van Tiggelen en voorzitter Cees den Braven. Koswal, van Wattum, Wouden en Atmodikoro van Dordrecht’90 waren al verkocht!
Bekerwedstrijd
21 aug. FC Volendam – ADO’20 6-1
34. 1-0 Ivica Vukov, 49. 2-0 Miroslav Stefanovic, 56. 3-0 Miroslav Stefanovic, 67. 3-1 Van Son, 81. 4-1 Ivica Vukov, 85. 5-1 André Wasiman, 88. 6-1 Miroslav Stefanovic
Scheidsrechter Daamen
1200 toeschouwers
Gele kaart: Stefanovic (FC Volendam)
23 aug. AZ – FC Volendam 1-1
16. 0-1 Miroslav Stefanovic, 63. 1-1 Mutsaers
Scheidsrechter Van Dijk
Gele kaart: Hans Bond (FC Volendam)
2386 toeschouwers
4 sep. Hollandia – FC Volendam 1-4
21. 1-0 Bakker, 42. 1-1 Miroslav Stefanovic, 49. 1-2 Miroslav Stefanovic, 87. 1-3 Alex Pastoor, 90. 1-4 Miroslav Stefanovic
Scheidsrechter Luinge
800 toeschouwers
Gele kaarten: Rijkhof, Wit (Hollandia), Ulrich Wilson (FC Volendam)
5 okt. FC Volendam – Vitesse 3-2
13. 1-0 Ivica Vukov, 54. 2-0 Jorg Smeets, 56. 3-0 André Wasiman (Strafschop), 63. 3-1 Cocu, 74. 3-2 Gillhaus (Strafschop)
Scheidsrechter Jol
1100 toeschouwers
Gele kaart: Van der Weerden (Vitesse)
Zeer spannende wedstrijd waarin FC Volendam het eerste uur veruit het beste van het spel had. Vitesse had dit seizoen nog geen uitdoelpunt gemaakt.
30 nov. FC Volendam – AZ 3-0
26. 1-0 Johan Steur, 43. 2-0 Ivica Vukov, 73. 3-0 André Wasiman
Scheidsrechter Blankenstein
2900 toeschouwers
Gele kaarten: René Binken (FC Volendam), Daniels (AZ)
AZ had de hoogste verwachtingen, maar FC Volendam had geen enkele moeite AZ uit te schakelen.
25 feb. Heracles – FC Volendam 0-1
84. 0-1 Jorg Smeets
Scheidsrechter Luinge
3400 toeschouwers
Gele kaart: Manders (Heracles)
FC Volendam gaf de toon aan, maar kwam pas aan het eind tot scoren. Na zestien jaar bereikte FC Volendam weer eens de halve finale.
22 mrt. FC Utrecht – FC Volendam 0-1
Halve finale
79. 0-1 Jorg Smeets
Scheidsrechter Blankenstein
11000 toeschouwers
Gele kaart: Hernandez (FC Utrecht)
Voor de ogen van meer dan 1000 meegereisde FC Volendamsupporters beleefde FC Volendam enkele zeer spannende momenten. Edwin Zoetebier loste alles knap op. Het verzorgde spel was van FC Volendam. De winst mocht niet onterecht genoemd worden, al had FC Utrecht een groot optisch overwicht. Na 1958 was het de tweede keer dat FC Volendam in de finale van de KNVB-beker (Amstelcup) stond.
25 mei FC Volendam – Feijenoord 1-2
BEKERFINALE
10. 0-1 Taument, 46. 1-1 André Wasiman, 81. 1-2 Obiku
Scheidsrechter Uilenberg
48.146 toeschouwers
Geel: Bosz, Fräser (Feijenoord), Johan Steur, André Wasiman (FC Volendam)
Sinds 1958 was het de tweede keer dat FC Volendam in de finale van de beker stond. FC Volendam speelde na een matige eerste helft vooral in de tweede helft uitstekend. In de zinderende Kuip was FC Volendam op voorhand kansloos. Het vijandige publiek manipuleerde de partijdige scheidsrechter. Feijenoord wist alleen dankzij grof voetbal FC Volendam onder zich te houden. Fräser had rood moeten krijgen vanwege natrappen naar René Binken en vechten met Ulrich Wilson. Jaap Uilenberg stond erbij en keek ernaar. Edwin Zoetebier blesseerde zich in een botsing met Edwin Hermans, waarbij Obiku ook niet vrijuit ging. Edwin van Holten viel in en maakte zijn ‘debuut’.
De opstellingen:
Feijenoord: de Goey, van Gobbel, Schuiteman, Fräser, Heus, Bosz, Trustfull, Witsche, Taument (Kiprich), Larsson (Obiku), Blinker
FC Volendam: Zoetebier (van Holten, debuut), Ooijer, Binken, Molenaar, Hermans (Kromheer), Wilson, Steur, Wasiman, Stefanovic, Vukov, Smeet
Eindstand
Nr. | Club | GS | W | G | V | PTN | DV | DT | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
1. | Ajax | Champions League | 34 | 27 | 7 | 0 | 61 | 106 | 28 |
2. | Roda JC | UEFA Cup | 34 | 22 | 10 | 2 | 54 | 70 | 28 |
3. | PSV | UEFA Cup | 34 | 20 | 7 | 7 | 47 | 85 | 46 |
4. | Feijenoord | Europa Cup II | 34 | 19 | 5 | 10 | 43 | 66 | 56 |
5. | FC Twente | 34 | 17 | 8 | 9 | 42 | 66 | 50 | |
6. | Vitesse | 34 | 14 | 12 | 8 | 40 | 55 | 44 | |
7. | Willem II | 34 | 13 | 8 | 13 | 34 | 44 | 48 | |
8. | RKC | 34 | 11 | 11 | 12 | 33 | 46 | 49 | |
9. | Heerenveen | 34 | 12 | 6 | 16 | 30 | 47 | 60 | |
10. | NAC | 34 | 11 | 7 | 16 | 29 | 54 | 60 | |
11. | FC Volendam | 34 | 8 | 13 | 13 | 29 | 37 | 55 | |
12. | FC Utrecht | 34 | 8 | 11 | 15 | 27 | 43 | 60 | |
13. | FC Groningen | 34 | 8 | 10 | 16 | 26 | 49 | 64 | |
14. | Sparta | 34 | 8 | 10 | 16 | 26 | 42 | 58 | |
15. | NEC | 34 | 9 | 7 | 18 | 25 | 48 | 60 | |
16. | MVV | Nacompetitie | 34 | 7 | 9 | 18 | 23 | 41 | 71 |
17. | Go Ahead Eagles | Nacompetitie | 34 | 7 | 9 | 18 | 23 | 42 | 77 |
18. | Dordrecht | Degradatie | 34 | 5 | 10 | 19 | 20 | 40 | 67 |
Strafschoppen voor
Go Ahead Eagles thuis, Miraslav Stefanovic raakte
Go Ahead Eagles thuis, Miraslav Stefanovic miste
FC Groningen thuis, André Wasiman scoorde
Vitesse beker thuis, André Wasiman scoorde
MVV thuis, André Wasiman miste
Roda JC thuis, Miraslav Stefanovic scoorde
Strafschoppen tegen
FC Groningen thuis, Huizingh scoorde
Vitesse beker thuis, Gillhaus scoorde
MVV thuis, Roelofsen scoorde
Heerenveen uit, De Visser miste
MVV uit, Roelofsen scoorde
Roda JC thuis, Atteveld scoorde
Roda JC thuis, Atteveld scoorde
Dordrecht’90 uit, Van Tiggelen scoorde
De Scorers:
Naam. | Doelpunten |
---|---|
Jorg Smeets | 9 |
Miroslav Stefanovic | 5 |
René Binken | 4 |
André Ooijer | 4 |
Johan Steur | 3 |
Ivica Vukov | 3 |
André Wasiman | 3 |
Hans Bond | 2 |
Ronald Bond | 2 |
Pascal Jongsma | 1 |
Ulrich Wilson | 1 |
37 |